gemberpoeder

Gerechten met gemberpoeder.

Hieronder vind je een drietal recepten waarin gebruikt wordt gemaakt van gemberpoeder. Er zijn natuurlijk veel meer recepten te vinden. Dit is vooral bedoeld om enige verscheidenheid te laten zien.

Gemberkoekjes

Dit gerecht vond ik op een blog van Teunie Luijk, erg gemakkelijk en super lekker.

gemberkoekje “Een koektrommel met zelfgemaakte gemberkoekjes blijft nooit lang gevuld.”

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 150 gram boter
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 50 gram verse gember
  • kopje melk

Schil de verse gember en snij hem met een scherp mes in hele fijne stukjes.

Mix alle ingrediënten behalve de melk tot een soepel, egaal deeg. Rol het deeg op in een stuk plastic folie als een grote worst. Leeg het deeg in de koelkast zodat hij dadelijk beter te snijden is.

Na een klein uurtje kan je het deeg uit de koelkast halen en er plakjes van snijden. Mocht je in een creatieve bui zijn, dan kan je het deeg bijvoorbeeld uitrollen en er vormpjes van maken.

Bestrijk de koekjes of vormpjes met melk.

Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 200 graden gedurende 10 minuten. Zet de over dan uit en laat de koekjes nog een minuut of 10 nagaren.

Babi ketjap

Dit heerlijke recept vond ik op een pagina van Fressnapf, erg gemakkelijk en super lekker.

babi ketjap “De smaken in dit gerecht werken heel goed samen met de malse ham.”

Ingrediënten

  • 1 kilo verse hamlappen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 dl ketjap manis
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 flinke draai zwarte peper uit je molen
  • 1 snufje zeezout
  • 3 el arachideolie (pindaolie)
  • 1 tl sambal
  • 2 dl kokend water

Snij de hamlappen in blokjes en bestrooi ze met zout en peper.

Neem een wok of hapjespan, doe de arachide olie er in en bak de blokjes aan alle kanten mooi goudbruin.

Snipper de uien en de knoflook en bak mee totdat ze gaan verkleuren.

Voeg nu de gemberpoeder, de sambal en de ketjap toe en roer goed door.

Voeg nu nog 2 dl kokend water aan toe en laat het geheel nog 20 minuten pruttelen tot alle smaken mooi zijn opgenomen.

Sinaasappel gember yoghurt

Dit heerlijke dessert kwam ik tegen op een top site over toetjes.

gembertoetje “Gembersmaken in je desserts zorgen voor dat echte warme najaarsgevoel ”

Ingrediënten

  • 4 handsinaasappels
  • 20 gram boter
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 0,25 liter dikke (Griekse) yoghurt
  • 50 gram (blanke) ongezouten hazelnoten, even bruin gebakken in een koekenpan en vervolgens verkruimeld.

Schil de sinaasappels en maak hem zo goed mogelijk schoon. Maak mooie schijfjes van de sinaasappel.

Zet een grote koekenpan op met de boter en laat deze smelten. Voeg hier de gemberpoeder aan toe en sta de heerlijke smaken even toe om los te komen.

Verhit de sinaasappel schijfjes in de pan en draai ze na een minuut ongeveer om.

Strooi de bruine suiker over de schijfjes en laat de suiker smelten.

Serveer de gekarameliseerde sinasappelschijfjes nu om en om met de yoghurt in een kommetje of op een plat bord.

Bestrooi het dessert met de verkruimelde hazelnoot.

Lees hier meer over gemberpoeder.

Gember(poeder) is gezond
Veel stoffen in gember hebben een positieve werking op het lichaam.
Gemberpoeder is lang houdbaar
Wanneer je het droog het donker bewaard, kun je het jarenlang bewaren.
Gember(poeder) is in veel gerechten te gebruiken
Van koekjes en cakejes naar Oosterse gerechten. Gember past in veel verschillende gerechten.
gember
X Wij gebruiker cookies. Als u gebruikmaakt van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.